Sayfalar

21 Temmuz 2012 Cumartesi

2012 Londra Olimpiyatları Programı

2012 Londra Olimpiyatları Programı
2012 Yaz Olimpiyatları (resmi: XXX. Olimpiyat oyunları), 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleniyor.
Bu olimpiyat oyunları ile birlikte Londra, 1908 ve 1948 yıllarında düzenlediği olimpiyatlardan sonra üçüncü olimpiyat oyunlarını düzenlemiş olacak.
Binalar ve Alanlar
Olimpik Alan
Olimpik Stadyum: 2012 Olimpiyatları için inşa edilecek 80.000 kişi kapasiteli stadyumdur. Olimpik Park'ın güneyinde bulunacak stadyumun kapasitesi olimpiyatlardan sonra 25.000 kişiye düşürülecektir. Stadyumun 2011'de bitirilmesi planlanmaktadır.
Su Sporları Binası: Olimpik Park'ın güneydoğusunda bulunacaktır. Oyunlar süresince Su Sporları Binası, Olimpik Park'a giriş için geçiş yeri olacaktır. İçerisinde 50m'lik yarış havuzu, 25m'lik dalış havuzu ve 50m'lik ısınma ve antreman havuzu bulunur. Dalış ve yüzme dalları için izleyici kapasitesi 17.500 kişi, su topu içinse 5.000 kişidir. Olimpiyatlar için yapılan bu binada bulunan havuzlarda bulunan suyun tuvaletlerin sifonlarında kullanılabilme özelliği vardır.
VeloPark: Olimpik Park'ın kuzeyinde buluncak olan VeloPark, veledrom ve BMX yarışlarına ev sahipliği yapacaktır. Her iki yarış türü için altı biner kişilik kapasite bulunacaktır.
Hokey Merkezi: Olimpik Park'ın kuzeybatısında bulunan hokey merkezi, basın merkezinin yanında bulunacaktır. 20.000 kişilik kapasiteli olarak planmaktadır. İnşasına 2010'da başlanılması düşünülen stadyumun 2011'de bitirlimesi planlanmaktadır.
Basketbol Arenası: Olimpik Park'ın kuzeyinde bulunan arena, geçici olarak olimpiyatlar için kurulacaktır. Basketbolda grup maçları ve çeyrek finaller ve hentbolda yarı finaller ve final maçları oynanacaktır. 12.000 kişilik kapasiteye sahip olması düşünülmektedir.
Hentbol Arenası: Olimpik Park'ın batısında bulunacak olan arena, olimpiyat köyüne dört dakika yürüyüş mesafesinde olacaktır. Hentbol grup maçları ve çeyrek finallerin yanı sıra, bazı modern pentatlon yarışlarının da burada düzenlenmesi düşünülmektedir. Arenanın 6-7.000 kişilik kapasitesi olacaktır
Olimpiyat Köyü: Sporcuların ve delegelerin barınacağı yaklaşık 17,320 yataklı köydür. Oyunlardan sonra köy, Stratford Şehri'nin gelişimi için bu şehrin bir semti olacaktır.
Bunların yanında bir tenis çalışma sahası ve basın merkezi bulunacaktır.
Nehir Bölgesi
O2 Arena
Bu bölge Thames Nehri'nin yanındaki binaları kapsar.
ExCeL Gösteri Merkezi: ExCeL, Londra Şehir Havaalanı'nın yakınında, Kraliyet Victoria Rıhtımı'nın doğusunda bulunur. Boks, Eskrim, Judo, Masa Tenisi, Taekwondo, Halter ve Güreş oyunları için kullanılacaktır. Yaklaşık 400.000 m2'lik bir alana sahiptir.
O2 Arena: (IOC sponsorluk kurallarından dolayı: Kuzey Greenwich Arena 1) Milenyum eğlencesi için kurulan bu arena 2012 Olimpiyatlarında jimnastik müsabakalarına ve basketbolda final maçına ev sahipliği yapacaktır. Jimnastik için 16.500, basketbol için 20.000 kişilik kapasiteye sahiptir.
Greenwich Park: Binicilik yarışları için kullanılacak olan alandır. Biniciliğin yanı sıra bazı modern pentatlon dallarına ev sahipliği yapacak olan park, 23.000 kişi kapasiteli olacaktır.
Kraliyet Topçu Kışlası: 1776 yılında kurulan kışla olimpiyat oyunları sırasında atıcılık oyunlarına ev sahipliği yapacaktır. 7.500 kişi kapasitelidir.
Merkez Bölgesi
Wimbledon merkez tenis kortu
Bu bölge Londra metropolitan alanı içerisinde kalan diğer tesisleri kapsar. Daha çok, batı Londra'da yoğunlaşmıştır.
Wembley Stadyumu: 2003 yılında yıkılıp yenilenen bu stadyum futbol finallerine ev sahipliği yapacaktır.
All England Club: Tenis oyunları için kullanılacak olan asırlık tenis kulübü.
Lord's Cricket Ground: 1814 yılından bu yana kriket oyunlarına ev sahipliği yapan tesis, 2012 olimpiyatlarında okçukuk yarışlarına ev sahipliği yapacaktır. 6.500 kişilik kapasiteye sahiptir.
Regent's Park: 1845'ten beri açık olan park, bir hayvanat bahçesi ve açık hava tiyatrosu olmasının yanı sıra, spor olaylarına ev sahipliği yapmaktadır. Olimpiyatlarda yol bisikleti yarışlarına ev sahipliği yapacaktır. Geçici olan bu tesis 3.000 kişi kapasitelidir.
Atlı Muhafız Alayı (Horse Guards Parade): 1745'yılında kurulmuş bu tesis, plaj voleybolu oyunlarına ev sahipliği yapacaktır. 15.000 kişi kapasitelidir.
Hyde Park: Londra'nın en büyük kraliyet parkı olan Hyde Park, 2012 olimpiyatlarında triatlon müsabakalarına ve 3.000 kişiye ev sahipliği yapacaktır.
Earls Court Gösteri Merkezi: Voleybol maçlarına ev sahipliği yapacak bu tesis, 15.000 kişinin bu maçları izlemesine olanak tanıyacaktır.
Ayrıca maraton yarışlarının büyük bölümü merkez bölgesinden geçecektir.
Londra Dışı
Londra'nın dışında üç tesis bulunacaktır:
Broxbourne Kano Merkezi: Kano/kayak slalom müsabakalarına ev sahipliği yapacak olan bu merkez, 100m ısınma ve 300m yarış alanına sahiptir.
Dorney Gölü: Kano/kayak durgun su ve kürek yarışlarına ev sahipliği yapacak olan bu göl, 20.000 izleyici kapasiteli olacaktır.
Dağ bisikleti yarışları için Weald Country Park'ın yetersiz olduğu düşüncesiyle, Hadleigh Country Park' uygun görülmüştür.
Kaynak: Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder